Suosittele shakkikirjaa

Avaukset, analyysit, loppupelit ja tehtävät

Suosittele shakkikirjaa

UNREAD_POSTKirjoittaja Aleksi Olander » La Joulu 04, 2010 12:39 pm

Itsellä on ainakin usein tarttunut shakkitapahtumista hetken mielijohteesta kirja tai parikin mukaan sillä perusteella että kolmen sekunnin selailu on onnistunut vakuuttamaan kirjan laadusta. Usein kirjaan tarkemmin tutustuessa on kuitenkin tullut katumapäälle ja se on jäänyt kirjahyllyym pölyttymään, mutta joskus ostokset ovat onnistuneetkin. Jos olet kokenut jonkin shakkikirjan hyväksi ja hyödylliseksi, esittele se täällä lyhyesti muillekin!

School of Future Champions -sarja

Kuva

Arvostettujen valmentajien Mark Dvoretskyn ja Arthur Yusupovin viisiosainen laadukas sarja on koonnut mielenkiintoisia luentoja jokaisen kirjan teeman alle ( Chess Training, Opening Preparation, Endgame Technique, Positional Play, Creative Thinking). Kirjat ovat poikkeuksellisia siitä syystä, että niissä ei keskitytä millään tavalla raskaisiin ja pitkiin muunnelmaviidakoihin, vaan sanallisin kommentein pyritään kasvattamaan lukijan ymmärrystä. Tekstiin panostaminen tekee kirjoista huomattavasti kiinnostavamman lukea - ja niiden lukeminen on kohtuullisen helppoa myös ilman analysointilautaa tai tietokonetta runsaiden diagrammien takia. Lukujen lopussa on myös usein muutama tehtävä, joiden avulla lukija voi testata onko sisäistänyt edellä esiteltyjä ideoita.

Kirjoissa on kappaleita joissa esitellään neuvostoaikaisia valmennusmetodeja, ja kerrotaan paljon hyödyllistä tietoa huippuvalmentajien näkökulmasta mitä monet muut kirjat eivät tarjoa. Osan luentojen materiaali on sen verran vanhaa, ettei sitä ole pystytty tarkistamaan kaikkien virheiden varalta niin vahvoilla tietokoneilla että ne välttämättä "kestäisivät päivänvaloa", mutta se ei onneksi tässä kirjassa ole oleellisinta. Kirja opettaa sanallisesti ymmärtämään erilaisia asemia, löytämään tyypillisiä suunnitelmia ja etsimään vastustajan heikkouksia, vaikka muunnelmat eivät olisikaan aina tarkimpia mahdollisia.

Muutamia esimerkkejä lukujen (eli luentojen) nimistä auttamaan kirjojen sisällön hahmottamisessa:

The Analysis of one's own Games
Studying the Chess Classics
Prophylactic Thinking
Manoeuvring
Opposite-Colour Bishops in the Middlegame

En suosittelisi kirjoja ehkä ihan aloittelijoille, mutta 1800+ pelaajat löytävät varmasti kiinnostavia luentoja. Myös vahvat pelaajat saavat paljon irti näistä. Ainoa melko oleellinen kriteeri on kohtuullinen englannin kielen osaaminen sillä tekstiä on tosiaan paljon, mutta kunhan nyt lähinnä perussanasto + shakkitermit ovat hallussa niin ihan hyvin pärjää. Koko paketin saa noin ~100 eurolla tilattua netistä, joten hintakaan ei ole paha sillä luettavaa tässä sarjassa on kuitenkin pitkäksi aikaa.
Aleksi Olander
 
Viestit: 255
Liittynyt: Su Heinä 11, 2010 10:11 pm

Re: Suosittele shakkikirjaa

UNREAD_POSTKirjoittaja Pekka Sairanen » Su Joulu 05, 2010 9:55 pm

Kiintoisa kirjasarjan esittely. Olin pitkään kahden vaiheilla, tilaanko tämän vai monta kertaa kalliimman International Chess Schoolin vuoden kestävän opetuspaketin netistä. Minulla on ennestään Yusupovin Build up your chess I. The funfamentals, joka on kyllä ihan vakuuttava, joskin hieman pelkistetty käytännön oppikirja ilman verbalisointia. Kaipaan kirjoilta ja opetukselta kokonaisnäkemystä, verbalisointia ja rakennetta, enkä pane vanhanaikaisena pahakseni sivistystäkäään. Juuri ICS:n kohdalla nämä kriteerit puolen vuoden opiskelun jälkeen täyttyvät. Esimerkiksi nyt on käsiteltävänä kivimuuri-avaus. Siinä yhteydessä mentiin ihan Shakespeareen saakka. Jos seloni ei nouse ICS:n vuoden kurssin jälkeen, päädyn suositeltuun kirjasarjaan. Haasteita siis senioripelaajalle riittää. Sellaistakin olen jostain lukenut, että alle 1800 selon ei kannattaisi opiskella kuin taktiikkaa. Kuulostaa omasta mielestäni aika tylsältä ohjeelta. Onko kukaan ollut tekemisissä ICS:n kurssin kanssa? Onko joku noussut mestariksi kurssin käytytään - kuten mainosteksteissä vähän vihjataan? Itse en mestariksi haikaile, mutta oman shakkinäkemyksen parantamista kylläkin. Selotkin saisivat nousta yli 1700, jossa ne parhaina hetkinä ovat olleet. Jos eivät nouse, niin oppimista riittää. Siinähän se shakin viehätys onkin.
Pekka Sairanen
 
Viestit: 120
Liittynyt: To Touko 27, 2010 9:40 am


Paluu Avaukset ja analyysit

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa