Suomen Shakkiliiton hallituksen kokous 7.12.2010

Vanhat hallituksen tiedottet, niistä käyty keskustelu yms.

Suomen Shakkiliiton hallituksen kokous 7.12.2010

UNREAD_POSTKirjoittaja Tuomo Halmeenmäki » Ke Joulu 08, 2010 9:01 am

Suomen Shakkiliitto käsitteli eilisessä kokouksessaan mm. seuraavia asioita:
- Lisenssipelaajien määrä on kasvussa, ja tänä vuonna päästään jo vuoden 2007 tasolle.
- Taloustilanne näyttää tämän vuoden osalta kohtuulliselta. Ainakaan alijäämää ei syntyne.
- Nimettiin Heimo Valkama matkanjohtajaksi ja Tapio Salo valmentajaksi koululaisten PM-kisaan.
- Myönnettiin valmennusstipendit vuodelle 2011: Daniel Ebeling, Dimitri ja Irina Tumanov sekä Eero Valkama 500 e; Jani Ahvenjärvi ja Henri Torkkola, Gabriela, Mikaela ja Mariela Ebeling, Jani ja Tomi Eränne, Tomi Kugappi, Dennis Liu sekä Qiyu Zhou 250 e.
- Hyväksyttiin Suomen Cupin kilpailukutsu pienin tarkennuksin. Cupin ensimmäinen ottelu (kullekin joukkueelle) on lisenssivapaa.
- Hyväksyttiin koulupiirikilpailujen alustava kilpailukutsu.
- Keskusteltiin aloitteesta, joka koski joukkueblixtien lisenssivapautta (tai lisenssin sisältymistä osallistumismaksuun), mutta todettiin, että ehdotus ei toistaiseksi anna aihetta jatkotoimiin.
- Päätettiin avata Shakkifoorumille Vuoden pelaaja -äänestys.
- Käsiteltiin ulkomaalaisten pelaajien kansallisten kilpailukieltojen voimassaoloa Suomessa. (Joku tämän asiakohdan aikana paikalla ollut hallituksen jäsen voinee lyhyesti kertoa, mikä oli keskustelun lopputulos.)
Tuomo Halmeenmäki
 
Viestit: 95
Liittynyt: To Touko 27, 2010 7:01 am

Re: Suomen Shakkiliiton hallituksen kokous 7.12.

UNREAD_POSTKirjoittaja Pekka Sairanen » Ke Joulu 08, 2010 11:04 am

Hallitus päätti yksimielisesti keskustelun jälkeen, että tällä tietoa sillä ei ole aihetta siirtää muualla annettuja kansallisia kilpailukieltoja sovellettavaksi suoraan omiin kilpailuihimme. Keskustelu asiassa oli monipolvista, mutta tämä jäi minusta lopputulokseksi. Eikö se näin mennyt?
Pekka Sairanen
 
Viestit: 120
Liittynyt: To Touko 27, 2010 10:40 am

Re: Suomen Shakkiliiton hallituksen kokous 7.12.

UNREAD_POSTKirjoittaja Timojk » Ke Joulu 08, 2010 1:10 pm

Hyvä. Nyt kun asia on virallisia kanavia pitkin käsitelty, voin kertoa oman näkemykseni JSM-toimikunnan osalta tuleviin pelikausiin. Sekä toimikunnassa että vapaamuotoisessa keskustelussa shakkiväen kanssa turnausten lomassa on ollut esillä kaudesta 2011/12 alkaen sellainen vuosittainen sääntökohta jossa...

"Pelaaja joka saa Fiden jäsenjärjestön alueella kilpailukiellon ja se tulee tietoon myös Suomen Shakkiliitolle, on automaattisesti kilpailukiellossa myös JSM-sarjoissa sekä JSC:ssä eli Suomen Cupissa vastaavan ajan verran."

Tämäntapainen lausuma voisi siis tulla ensi kaudesta alkaen vuosittaisiin erikoismääräyksiin.

Kokonaan toinen asia on tarvitaanko SM-kilpailumääräyksiin vastaavaa tarkennusta joka koskisi sitten kaikkia Suomen mestaruuksia. Teoriassahan joku suomalainen pelaaja voisi riehua maailmalla ja saada jonnekin kilpailukiellon, jolloin myös Suomessa hänelle pitäisi antaa kilpailukielto tai koko touhussa ei ole järkeä.
Timojk
 
Viestit: 877
Liittynyt: Ke Heinä 21, 2010 8:04 pm

Re: Suomen Shakkiliiton hallituksen kokous 7.12.

UNREAD_POSTKirjoittaja Pekka Sairanen » Ke Joulu 08, 2010 3:19 pm

Ajatusta muualla saadun pelikiellon soveltamisesta voisin kannattaa, mutta vierastan automatiikkaa tässä asiassa. On maita, joissa voisi olettaa pelikiellon tulevan vaikkapa siitä, ettei miellytä rakastettuja johtajia. Mieleen tulee Pohjois-Koreasta Kalmukiaan moniakin valtioita ja niiden shakkiliittoja. Niinpä viime kädessä Suomen Shakkiliiton päätäntävallassa pitäisi yksin olla, kuka pelaa kilpailuissamme. FIDE:n mahdollisia pelikieltoja emme voi tietenkään ylittää, jos sellaisia on. Pelikieltoja ja muita rangaistuksia ei tule jakaa pikaisesti toverituomioistuimissa, vaan asiat pitää perusteellisesti käydä läpi asianosaisia kuunnellen ja tosiasiat selvittäen niissä elimissä, joilla on rangaistusvalta. Tässä tapaus Seemanissa tuntui viriävän kalsean tuntuinen lynkkausmieliala olkoonkin hänen käytöksensä ja tökerö tekonsa tuomittavaa ilman muuta. HS:n urheilutoimitus avitti ikävästi asiassa.
Pekka Sairanen
 
Viestit: 120
Liittynyt: To Touko 27, 2010 10:40 am

Re: Suomen Shakkiliiton hallituksen kokous 7.12.

UNREAD_POSTKirjoittaja Timojk » Ke Joulu 08, 2010 11:24 pm

Tässä en tiedä onko kukaan vaatinut juuri Seemanille kieltoa. Säännöissä on silloin aukko, jos pelikiellon saatuaan, voikin pelata toisaalla. Silloin pitäisi pyrkiä parantamaan sääntöjä ellei tapoja voida parantaa.
Timojk
 
Viestit: 877
Liittynyt: Ke Heinä 21, 2010 8:04 pm

Re: Suomen Shakkiliiton hallituksen kokous 7.12.

UNREAD_POSTKirjoittaja sauli.tiitta » To Joulu 09, 2010 11:28 am

Ongelmallinen kohta on Timon ehdottama: "Pelaaja joka saa Fiden jäsenjärjestön alueella kilpailukiellon ja se tulee tietoon myös Suomen Shakkiliitolle, on automaattisesti kilpailukiellossa myös JSM-sarjoissa sekä JSC:ssä eli Suomen Cupissa vastaavan ajan verran."
Esimerkiksi tällä hetkellä on Suomessa joitakin pelaajia pelikiellossa, mutta (luonnollisesti) tätä tietoa ei levitetä eteenpäin yksilönsuojan takia. Samoin varmaan Virossakin on muitakin pelikiellossa olevia, mutta (luonnollisesti) tätä nimilistaa tuskin levitetään Viron rajojen ulkopuolelle. Eli Suomella ei todellakaan ole tyhjentävää tietoa kuka on pelikiellossa vieraassa maassa ja kuka ei ole. Täten vain "uutiskynnyksen" ylittävät tapaukset tulevat Suomen tietoon. Näin ollen luultavasti vain "ilmiantamalla" saamme tietoa kuka on pelikiellossa ja kuka ei. Ja tällöin pitää vielä tarkastaa virallisia kanavia pitkin pitääkö väite paikkansa.
Avatar
sauli.tiitta
 
Viestit: 536
Liittynyt: La Heinä 10, 2010 11:35 am

Re: Suomen Shakkiliiton hallituksen kokous 7.12.

UNREAD_POSTKirjoittaja Toivo Pudas » To Joulu 09, 2010 12:32 pm

Nykyään Shakkiliiton pelikiellot ovat julkisia, aikaisemmin ne olivat vain paperisella selolistalla.
Toivo Pudas
 
Viestit: 2907
Liittynyt: Ke Touko 26, 2010 4:12 pm

Re: Suomen Shakkiliiton hallituksen kokous 7.12.

UNREAD_POSTKirjoittaja Lauri Kangas » To Joulu 09, 2010 9:04 pm

Olin 7.12. paikalla läsnäolo- ja puheoikeuden omaavana (en varsinaisesti päätöksentekovaltaisena), joten voisin ehkä lyhyesti summata käytyä keskustelua. Asiasta keskusteltiin yleisellä tasolla, miten ulkomaisten pelikieltojen tapauksessa tulisi menetellä. Todettiin, että tällä hetkellä mitään automaattisia mekanismeja kansallisten pelikieltojen "siirtämisessä" muihin maihin ei ole olemassa. Tulkitsin keskustelua siten, että kukaan ei sellaista automatiikkaa hallituksessa toivonutkaan, vaan joka tapauksessa päätökset Suomen kansallisista pelikielloista halutaan tehdä Suomessa.

Sitten omaa pohdintaani aiheesta (seuraava pohdinta ei enää referoi tiistain keskustelua): tällaisten ulkomailla saatujen pelikieltojen ulottaminen Suomeen on ongelmallista. Jäsentäisin itse probleemaa seuraavilla vivahteen verran toisistaan poikkeavilla esimerkkitapauksilla:
a) [kansalaisuudeltaan] intialainen pelaaja saa Intiassa kansallisen pelikiellon, ei ole koskaan käynytkään Suomessa
b) intialainen pelaaja saa Intiassa kansallisen pelikiellon, mutta osallistuu säännöllisesti turnauksiin Suomessa (omistaa suomalaisen pelaajalisenssin)
c) suomalainen pelaaja saa omatoimisella turnausmatkalla Intiassa kansallisen pelikiellon
d) suomalainen pelaaja saa Suomen maajoukkuetta edustaessaan Intiassa kansallisen pelikiellon

(Voi olla, että kansallinen pelikielto ei ole realistista kohdassa d, mutta katsotaan mihin ajatus johtaa..)

Ainakaan oma suhtautumiseni näihin tapauksiin ei olisi erityisen yhdenmukaista: tapausta a) en edes viitsisi käsitellä, tapaus d) lienee näistä vakavin, ja sen kohdalla tulee mielestäni eniten kyseeseen pohdinta kilpailukiellosta kotimaassa. Itse en silti toivoisi mitään automatiikkaa edes tapauksessa d, en vaikka rajattaisiin vain EU-alueeseen. Tässä asiassa olen varsin samaa mieltä Sairasen kanssa.

Minulle on esim. tässä foorumikeskustelussa jäänyt epäselväksi, onko toivottu jotain automatiikkaa vai, että hallitus omatoimisesti käsittelisi ulkomailla tapahtunutta insidenssiä vai jotain muuta. Jos joku toivoo automatiikkaa, voisi olla ihan kiinnostavaa kuulla, mihin kaikkiin tapauksiin se mielestänne soveltuisi. a-d? b-d? EU-alue? Fide-jäsenvaltiot? Ongelmaksi voi muodostua myös Sauli Tiitan mainitsema "ilmiantaminen", nythän SKSL ei saa mitään virallista kautta tietoa muiden maiden kansallisista pelikielloista.

terv. Lauri
Lauri Kangas
 
Viestit: 137
Liittynyt: Ti Heinä 27, 2010 1:01 pm

Re: Suomen Shakkiliiton hallituksen kokous 7.12.

UNREAD_POSTKirjoittaja RKK » Pe Joulu 10, 2010 7:38 pm

Kyllä kansallisten liittojen omille pelaajilleen, siis kansalaisilleen antamat pelikiellot pitäisi pääsääntöisesti olla voimassa myös muissa maissa. Pelaajathan ovat kv-liiton jäseniä kansallisen liiton kautta. Jos liitto ei vie tietoa eteenpäin, niin sillehän ei tietenkään voi mitään ja pelaaja voi pelata.

Tapaukset, missä selkeästi rikotaan meidän omia määräyksiä luulisi olevan aika selkeitä. Jos pelaaja saa pelikiellon alkoholin alaisena pelaamisesta, niin eikö se ole kielletty myös Suomen kilpailusääntöjen mukaan. Eli vaikka toisenmaan liitto
ei tuota kilpailukieltoa anna, niin Suomen pitäisi se antaa.
RKK
 
Viestit: 135
Liittynyt: Ke Elo 18, 2010 9:11 am


Paluu Hallituksen tiedotteet

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa