Nuorten MM 8-18v jaetaan kahtia

Shakki Suomessa ja maailmalla

Nuorten MM 8-18v jaetaan kahtia

UNREAD_POSTKirjoittaja Toivo Pudas » La Heinä 16, 2011 6:51 pm

At the recent Presidential Board Meeting in Al-Ain it was decided that with effect from 2014, the World Youth Championships will be split into two separate events. The growing number of entries is limiting potential bidding federations.

The U8, U10 and U12 events (Lower Youth) will be allocated a slot in the calendar alongside the World Junior (August 1-16), although not necessarily in the same place.

The U14, U16 and U18 events (Upper Youth) will occupy the same dates in the calendar currently allocated to the existing World Youth Championships (October 16-31).

Every Continent will have the opportunity to bid for either event in the first year. There will be a separate six year cycle for Upper and Lower Youth with Europe only able to bid on three occasions within each cycle.
Toivo Pudas
 
Viestit: 2905
Liittynyt: Ke Touko 26, 2010 4:12 pm

Re: Nuorten MM 8-18v jaetaan kahtia

UNREAD_POSTKirjoittaja Jaakko Mäntyniemi » Su Heinä 17, 2011 11:13 pm

Moro!

Vaikka siirtymäaikaa on reilusti, niin kannatttaako miettiä jo vuoden 2013 SM-kisojen kahtiajakamista/aikaistamista Suomessa? Jos MM-kisa 2014 pelataan elokuun alussa, täytynee Suomen edustajien nimet olla selvillä ennen kesän alkua? Olisi kerran harjoiteltu, ennen kuin on pakkotilanne?

Samalla voi miettiä sitä, voitaisiinko tämä nuorempien kisa pelata 1h+1h ajoilla, kuten nykyiset säännöt sallivat. Tällöin kisa käy kätevästi normiviikonloppuna.

Eikös 2013 SM-kisat haeta tämän vuoden syyskuuhun mennessä?

Terv.

Jaska
Jaakko Mäntyniemi
 
Viestit: 433
Liittynyt: Ma Elo 02, 2010 11:10 am

Re: Nuorten MM 8-18v jaetaan kahtia

UNREAD_POSTKirjoittaja Timojk » Ma Heinä 18, 2011 9:27 pm

1+1 tunti aikoja en kannata koska Fide pelaa inkrementeillä. Aina voidaan varioida vaikka 50'+10"/1z tai mikä tahansa kunhan on inkrementti olemassa. Itse kierrokset etenevät kyllä samaan tahtiin kuin "pikapeleissä".

Jamafin ehdotus on muuten hyvä, mutta miten ratkaistaan esimerkiksi perheiden ongelmat joissa on eri-ikäisiä lapsia. Minusta perheillä on omankin aikataulujen puitteissa yhteisenä etuna se, että lapset saavat pelata samaan aikaan esimerkiksi viikossa kesän alussa heti koulujen jälkeen.

Suomessa on toki ikävää että koulut eivät enää pääty toukokuun loppuun, vaan jopa viikko toukokuun jälkeen. Tämä vaikeuttaa meidän nuorten SM-kisojen pitämistä, mutta toisaalta mikä estää SM-kisojen pitämisen tai aloittamisen noin 2 päivää koulujen jälkeen? Lapsilla on silloin vapaata eikä arki heitä haittaa. Järjestäjät vain tuppaavat siirtämään kisansa viikonloppuihin ja jos eka vl ei sovi, niin jopa seuraavaan.

Nuorten (koululaisten) SM-kisoja usein järjestäneenä en lähtisi silpomaan kisoja eri sektoreihin, sillä maassamme loppuu viikonloput kesken. Lisäksi toivon että kulloinkin ikäkausiemme parhaat alle 20v pelaajat voisivat osallistua sekä ikäkautensa mestaruuteen että yleiseen SM-kilpailuun, jos itse haluavat. Sama koskee tietenkin tyttöjen osallistumisia naisten SM-kisoihin.

Ensi vuonna Espoon Shakkikerho järjestää nuorten SM-turnaukset ja ainakin me pyrimme mahdollistamaan pelaajien osallistumiset sekä nuorten sarjoihin että mahdollisiin osallistumisiin yleiseen SM-kisaan tai tyttöjen osallistumiseen naisten SM-kisaan. Toivottavasti SSL ei tässä kalenteria päättäessään toimi siten, että itse diskriminoisi SM-kisoja aikatauluin.

Fiden jakaminen MM-tasolla on sinänsä eri asia, sillä eihän voida todellisuudessa olettaa että Suomessa samassa perheessä on monien ikäluokkien mestareita osallistumassa MM-kisoihin. SM-kisat siis pitäisin kokonaisuutena, jotta perheillä kaikilla olisi mahdollisimman edulliset osallistumisen edellytykset eli kesäkuun alussa heti koulujen jälkeen.
Timojk
 
Viestit: 877
Liittynyt: Ke Heinä 21, 2010 8:04 pm

Re: Nuorten MM 8-18v jaetaan kahtia

UNREAD_POSTKirjoittaja Jaakko Mäntyniemi » Ma Heinä 18, 2011 10:42 pm

Moro!

Timon esittämä inkrementti on aivan mainio ehdotus 1h+1h korvaajaksi, ei siinä mitään.

Esitin kisojen jakamista tai aikaistamista, jälkimmäisessä vaihtoehdossa vuonna 2013 Helatorstain viikonloppu olisi hyvä vaihtoehto, viikko vapun jälkeen. Seuraavana vuonna ollaan tosin hyvin lähellä kesäkuuta. Ajatus kuitenkin olisi lopettaa nämä parin viime vuoden shakkifestivaalit ko. viikonloppuna, siis pikapelin ja nopean SM-kisojen ajakohtana ja nuorten kisat tilalle. Olisiko tuohon Helatorstain vikonloppuun esim. vanhempien helpompi satsata kuin jo kesäloman alettua?

Terv.

Jaska
Jaakko Mäntyniemi
 
Viestit: 433
Liittynyt: Ma Elo 02, 2010 11:10 am

Re: Nuorten MM 8-18v jaetaan kahtia

UNREAD_POSTKirjoittaja Timojk » Ti Heinä 19, 2011 11:55 am

Minusta kisojen jakamisessa ei ole järkeä. Ensiksi tarvitaan kaksi järjestäjää ja myöskin sellaiset perheet joissa on useampia lapsia mukana, joutuisivat samoin matkustamaan kahteen eri kertaan SM-kisaan.

Helatorstaissa ei sinänsä ole vikaa ajankohtana, mutta miten ratkaistaan perjantai joka on koulupäivä. Saattaa joissain kouluissa olla jopa koepäivä kun toukokuulle osuu.

Ylipäänsäkään en tajua, miksi 55 vuotta toiminut systeemiä pitäisi väkisin lähteä muuttamaan kesäkuun alusta jonnekin toiseen paikkaan. Kun koulut loppuvat, niin siinä on ylivoimaisesti paras ajankohta pelata heti nuorten SM-kisa pois.

Lisäksi meillä on koululaisten kilpailuja pitkin vuotta jotka myös on aika vakiintuneissa paikoissa. Parhaat pelaavat vielä PM, EM, MM ja EU kisoja tai nuorten joukkueotteluita.

Kokonaan toinen asia on sitten kilpailun peliajat. Niissä lähtökohtana pitäisi olla samat ajat kuin MM/EM kisoissa ja koulukisoissakin samat mitä PM-kisoissa on. Ja SM-kisa ei ole mikään nappulakisa tai harjoituskilpailu, siellä etsitään ikäluokkien parhaat pelaajat ja siksi peliajatkin pitäisi olla mahdollisimman samat kaikissa sarjoissa.
Timojk
 
Viestit: 877
Liittynyt: Ke Heinä 21, 2010 8:04 pm

Re: Nuorten MM 8-18v jaetaan kahtia

UNREAD_POSTKirjoittaja Toivo Pudas » Ti Heinä 19, 2011 1:13 pm

Jos alemman puoliskon MM-kisa alkaa 1.8., siihen on ilmoittauduttava viimeistään 1.6. Pitäisikö edustuspaikat sitten jakaa edellisvuoden SM-kisan perusteella?
Toivo Pudas
 
Viestit: 2905
Liittynyt: Ke Touko 26, 2010 4:12 pm

Re: Nuorten MM 8-18v jaetaan kahtia

UNREAD_POSTKirjoittaja Timojk » Ti Heinä 19, 2011 6:09 pm

Mikä estää valitsemasta suoraan selolistalta moisessa poikkeustapauksessa? Muihin kisoihinhan sitten karsittaisiin normaalisti SM-kisan kautta. Ei olisi kovin oikeudenmukaista sekään, että kesken kouluvuoden lapsia pakotettaisiin jonnekin Suomen kolkkaan "SM-kisaan" jotta paras voitaisiin ikäryhmästä nimetä MM-kisoihin.

Ja Suomen luulisi pyytävän lykkäystä nimeämisiin vaikka perusteella meidän karsinnat päättyvät vasta se ja se päivä. Tätä ennen kysyttäisiin halukkuus (sitova) lähteminen ja kisoissa vain sitten katsottaisiin kuka missäkin ikäryhmässä on Suomen edustajana. Järjen käyttö on ilmeisesti shakissa täysin kiellettyä tai sellaiselta ainakin toisinaan tuntuu.
Timojk
 
Viestit: 877
Liittynyt: Ke Heinä 21, 2010 8:04 pm

Re: Nuorten MM 8-18v jaetaan kahtia

UNREAD_POSTKirjoittaja Jaakko Mäntyniemi » Ke Heinä 20, 2011 10:27 am

Moro!

Parahin Timo, 55 vuotta vanha systeemi voidaan joskus joutua muuttamaan, kun maailma ympärillä muuttuu. Dynamo Weisswasserin ja Dynamo Berliinin äärimmäisen jännittävät, kahden seuran väliset DDR:n jääkiekkoplayoffitkin loppuivat, kun valtio katosi alta.

Ei kuulosta kovin järkevältä tiedustella tai jopa sitouttaa etukäteen, "lähdetkö MM-kisoihin Brasaliian, jos satut pääsemään". Aikaa lopulliseen päätöksentekoon on 2 h kisan päättymisen jälkeen. Kyllä kisojen aikaistaminen on minusta ainoa oikea tapa, edustajille ja heidän perheilleen täytyy jäädä aika selvittää, voivatko he lähteä todella vaikkapa Brasiliaan elokuussa.

Kaipa nitä kokeita voi tosiaan olla helatorstain jälkeen perjantaina, mutta on niitä menoja perheillä myös kesäkuun alussa. Tämähän oli ehdotukseni kokeiluksi, miten se toimisi, ennen kuin on käytännössä pakko jotain muuttaa.

Kuten jo totesin, voi käydä niin, että esim. Helatorstai - jos siihen ny pitää hirttäytyä - voi olla joskus liki toukokuun loppua. Mutta surraan sitä sitten, kun ensin tiedetään, onko ko. viikonloppu edes järkevä pitää Nuorten kisoja - joko kaikille tai sitten vaan nuorimmille.

Peliajoista vielä sen verran, että uskon todella viimeistään inkrmenttien auttavan siihen, että parhaat aivan nuorimmat seuloutuvat, vaikka peliaika olisi vain puoliselon mittainen, kierroksia voi olla 6 tai jopa 7 kahden päivän kisassa. Ja Helatorstai(taas kerran!) ainakin auttaisi tietysti senkin, että peliaika voisi olla täysiselon mukainen.

Siis, vuonna 2013 ehdottaa Jaakko, joko

a) Helatorstaina kaikki nuorten SM-kisat
b) keväällä hyvissä ajoin nuorimpien 2-päiväiset kisat ja kesäkuun alussa muilla nykyisen aikataulun mukaan

Terv.

Jaska
Jaakko Mäntyniemi
 
Viestit: 433
Liittynyt: Ma Elo 02, 2010 11:10 am

Re: Nuorten MM 8-18v jaetaan kahtia

UNREAD_POSTKirjoittaja Timojk » Ke Heinä 20, 2011 11:03 am

Kyllähän sitä olettaisi että kärkipelajat jo etukäteen valmistautuvat mahdollisiin edustustehtäviin. Tuskin sitä päätöstä noin vain hetkessä tehdään vasta kisan päätyttyä.

Mutta minulle on sinänsä sama vaikka joka ikäluokka pelattaisiin eri aikaan jos järjestäjiä löytyisi. Arvelen kuitenkin ettei järjestäjiä niin tajuttomasti ole kun melkein joka vuosi nuorten SM-kisan saa ainoa hakija.

Itse jos kisoja haen tai järjestän, niin järjestän ne kyllä samana ajankohtana. Tosin en ole järjestämässä 2013 ja 2014 kisoja. Ehkä 2015 kisoja voisi hakea aikanaan. Ehkä Fiden MM-kisatkin siihen mennessä on sellaisessa muodossa että Suomikin saa omat mestarinsa mukaan kilpailuun. Luulisi ainakin liiton olevan yhteydessä tällaisessa asiassa suoraan järjestäjiin, että meillä on karsinnat vasta kesäkuun alussa.

Koululaisille toukokuu on muutenkin kokeita täynnä ja sitten voi olla luokkaretkiä jne. Minusta ei ole mitään järkeä änkeä siihen sumaan nuorten SM-kisoja. Koulu ensin ja sitten kisat.
Timojk
 
Viestit: 877
Liittynyt: Ke Heinä 21, 2010 8:04 pm

Re: Nuorten MM 8-18v jaetaan kahtia

UNREAD_POSTKirjoittaja J-P Haapasalo » Ke Heinä 20, 2011 3:59 pm

Onneksi meitä muistuttaa edelleen DDR:sta Schachheimin sijainti arkkitektonisesti komean betonisaarekkeen keskellä Helsingin Merihaassa. Lieneekö tämä edes sattumaa ;)

Mutta vakavasti ottaen Jaska on oikealla asialla. Yleensäkin tämä kesän tiukkaan ahdettu ohjelma alkaa hirvittämään hitaampia. Tänä vuonnahan Nuorten SM ja yleinen SM menivät osittain päällekkäin, jos oikein muistan. Esim. Daniel Ebeling ei joutunut tänä vuonna vaikean valinnan eteen, koska SM oli harvinaisen kovatasoinen, mutta tulevina vuosina tämä valintatilanne kuitenkin jokseenkin varmasti realisoituu.

Helatorstai lienee realistisempi vaihtoehto kuin esim. Pääsiäinen. Ja myös niin, että kaikki ikäryhmät kerralla. Kerhojen puuhahenkilöiden ja liiton hallituksen kannattaa tosiaan kerrankin ottaa nämä pohdinnat harkintaan ajoissa, ettei jouduta viime hetken hätäratkaisuihin. Ja kyllähän tässä tietenkin on kuunneltava nuorten itsensä ääntä myös.

Terveisin

J-P Haapasalo
J-P Haapasalo
 
Viestit: 226
Liittynyt: Ma Elo 09, 2010 3:40 pm

Seuraava

Paluu Yleinen keskustelu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 54 vierailijaa