Uusi valintalista ilmestynyt 16.1.2011

Shakki Suomessa ja maailmalla

Re: Uusi valintalista ilmestynyt 16.1.2011

UNREAD_POSTKirjoittaja Sampsa » Pe Tammi 28, 2011 6:06 am

Timojk kirjoitti:Minusta aivan riittävä valintalista on vuoden sisällä oleva huippuelo + huippuselo => keskiarvo. Tämän jokainen näkee kaiken aikaa niin pelaajat kuin yleisökin. Sitten on kokonaan toinen asia, montako paikkaa annetaan suoraan SM-kilpailun tai kahden peräkkäisen SM-kilpailun perusteella.

Olen samaa mieltä siitä, että tuollainen valinta olisi riittävä (ts. suurilta oikeusmurhilta vältyttäisiin).

Valintalistalla halutaan selvemmin kannustaa pelaamaan, painottaen Suomessa pelattavia tittelikelpoisia turnauksia ja yli 2200-lukuisia vastaan pelattuja pelejä. Valintatavasta keskusteltiin pelaajien kanssa tietääkseni viimeksi parisen(?) vuotta sitten JSM:n päätöskierrosten jälkeen. Valintalistaa ei pelaajien kesken koettu mitenkään liian monimutkaiseksi tai vaikeaksi seurata, mutta 2200-indeksin oikeudenmukaisuus herätti keskustelua. Ei tässä ainakaan minulle ole mitenkään epäselvää kumpi systeemi on parempi ja kannustavampi, kunhan valintalista vaan julkaistaisiin muulloinkin kuin vasta sinä päivänä, kun valinta suoritetaan (kuten tänäkin vuonna). Markkulan silloisen selityksen mukaan listaa ei kannata julkaista kuukausittain, koska silloin listalle tulisi mukaan pelejä ja tuloksia, jotka ovat valintahetkellä tippuneet jo listalta pois (valintahetkestä yli 1,5 vuotta). No, jos valintapäivä tiedetään ajoissa, tuon ei pitäisi olla ongelma. Mielelläni kuulisin myös Markkulan kommentteja tästä.

Kivijärven sivuilla on 2200-indeksiä varten laskuri (http://staff.cs.utu.fi/~juhkivij/chess/ ... s_fi.shtml), joka päivittyy automaattisesti käyttäen SKSL:n selohistoriasivua (http://www.kolumbus.fi/shakkiliitto/histhuip.htm). Selohistoriasivua tosin ei jostain syystä päivitetä usein. Tekniikkaan tai teknisen osaamisen puutteeseen automaattisesti päivittyvä valintalista tuskin kaatuu. Joku viisaampi toivottavasti kertoo mihin.

Timojk kirjoitti:On aika epäuskottavaa että Suomessa on joka sukupolvessa vain niin tyhmiä shakinpelaajia että kaikkien taso pysähtyy noin KvM-tasolle olipa saavutus tehty nuorena taikka iäkkäämpänä. Ns. vahvaa kansainvälisen tason suurmestareita ei Suomessa ole kuin Nybäck sekä lähellä tätä oli parina huippuvuonna Jouni Yrjölä ollessaan sadan parhaan joukossa.

Mistä tämä johtuu? Ehkä suomalaiset pelaavat sitten vähemmän kuin muut maailman kansat ja siksi tasomme on mikä on.

Jo 40-luvun Saksassa tiedettiin, että huonolla koneistolla ei pysty valmistamaan priimaa.
Sampsa
 
Viestit: 96
Liittynyt: Ti Heinä 13, 2010 8:55 pm

Re: Uusi valintalista ilmestynyt 16.1.2011

UNREAD_POSTKirjoittaja Timojk » Pe Tammi 28, 2011 7:55 pm

Tiedettiinkö? Heidän pomomiehethän heitti hyvät pelaajat "koulutuskeskuksiin" josta harvat palasivat. Toisaalta olipa valintaperuste mikä kummajainen hyvänsä niin Saksa voitti jostain syystä 1939 Shakkiolympiakisat ja puolusti kultamitaliaan Dubrovnikissa (Böökin mukaan Ragusa, Suomen Shakin kertomuksissa) yllättävän hyvin 1950 ollen pronssilla vaikka "valintalistalla" muuan Efim Bogoljubow ei edes mahtunut Saksan joukkueeseen eikä Fiden valintalistalla saanut edes ensijaossa suurmestariarvoa 1950 (sai vasta 1951. Tuskin Aljechinkaan olisi saanut jos olisi elänyt)

Minusta tuo Markkulan selitys ettei listaa kannata julkaista on melkoinen tekosyy. Kyllähän jokainen kärkipelaaja tajuaa ja osaa katsoa kenellä on vanhenemassa tulokset. Ihan samasta syystä ei kannattaisi julkaista tennislistojakaan koska se muuttuu kaiken aikaa. Miksi julkasta edes koko selolistaakaan koska sekin muuttuu?

Ja kyllähän listan viimeiseksi numeroiksi sulkuihin saisi vaikka sellaisen "keskeneräisen" lukeman joka laskee vain detlainiin tulevat tapahtumat. Yksi sarake vain automatiikkaan lisää.
Timojk
 
Viestit: 877
Liittynyt: Ke Heinä 21, 2010 8:04 pm

Edellinen

Paluu Yleinen keskustelu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 109 vierailijaa

cron