Shakkilehdestä

Shakki Suomessa ja maailmalla

Shakkilehdestä

UNREAD_POSTKirjoittaja Jari Järvenpää » Ti Syys 12, 2017 12:52 am

Olisiko mahdollista saada seuraaviin pariin kysymykseen vastauksia? Aina ei ole nähtävillä Shakkiliiton päätösten syyt tai perustelut.

-Mikä oli syynä shakkilehden julkaisujen väheneminen neljään vuodessa?
6 lehteä vuodessa olisi ollut lisenssin maksaneiden etu eikä siihen menisi Shakkiliitolta kuitenkaan paljoakaan rahaa tai resursseja. Voitte toki valottaa asiaa, että kuinka paljon 2 lehteä maksaisi.

-Onko enää paras ratkaisu laittaa shakkilehteä mukaan vuoden lisenssimaksuun, kun lehtikin ilmestyy 4 kertaa vuodessa?
Vaihtoehtona voisi olla vuosilisenssi ilman lehteä ja 20 euroa halvemmalla. Lehti pakko-ostona lisenssin kanssa oli parempi diili aikaisemmin, kun lehtiä tuli 6 vuodessa ja varsinkin, kun niitä tuli 12 vuodessa. Nyt tilanne on muuttunut.

En tiedä kuinka tärkeäksi lehti koetaan, mutta eipä kai kellään muullakaan ole satojen ihmisten mielipiteestä tietoa? Tästä huolimatta edelliset kysymykset ei mielestäni ole turhia. Jos lehti koetaan hyväksi, niin ehkä sitä haluttaisiin lukea useammin. Jos taas lehdellä ei joillekin ole väliä, niin ehkä silloin haluttaisin ostaa vuosilisenssi 20 euroa halvemmalla ilman lehteä. Iloinen asia on, että nykyään suomalainen shakinpelaaja saa nauttia enemmän ilmaisista asioista, kuten livekommentoinneista ja myös Shakkiliiton sivulla olevista mielenkiintoisista teksteistä ja toki paljon muustakin.

Itse luen joitakin asioita lehdestä ja pidän sitä pääosin hyvänä.

Ystävällisin terveisin, Jari Järvenpää
Jari Järvenpää
 
Viestit: 578
Liittynyt: Pe Loka 08, 2010 11:45 am

Re: Shakkilehdestä

UNREAD_POSTKirjoittaja Marko Tauriainen » Ti Syys 12, 2017 12:11 pm

Syyt olivat resursoinnissa. Kahden lehden kulut ovat n. 14000 eur. Jos ei itse pääse kerhojen kokoukseen, kannattaa tutustua kuitenkin materiaaleihin (http://www.shakkiliitto.fi/wp-content/u ... io2017.pdf ja http://www.shakkiliitto.fi/wp-content/u ... ma2017.pdf)

Lehti ei ole mikään tulonlähde liitolle, joten taloudellisessa mielessä sen voisi lopettaa kokonaan. Toinen asia on, mitä lisäarvoa se tuo. Minulle tulevasta palautteesta päätellen suurin osa kokee lehden edelleen tärkeäksi. Se, että lehti on toistuvasti ollut myöhässä viime aikoina, on monen tekijän summa - ja teen koko ajan töitä korjatakseni tilanteen. Tosi asia on kuitenkin myös se, että tein 60-70 tunnin työviikkoja, kunnes en enää jaksanut. Lisätyövoiman palkkaaminen ja työtehtävieni uudelleen määrittely ovat johtaneet siihen, että voin vihdoin tehdä ihan normaalia työpäivää. Siitä kiitos nykyiselle hallitukselle.

Liitossa on varmasti usein pohdittu jäsenlehden ja pelioikeuden kytkyä lisenssissä. Kuten sanottu, lehti ei tuo taloudellista lisäarvoa liitolle, joten sen puolesta asian ratkaiseminen olisi yksinkertaista. Monelle shakki on kuitenkin paljon muutakin kuin kilpaileminen ja turnauspelaaminen, ja lehti ainakin pyrkii vastaamaan näihin odotuksiin. Tietoa asiasta ei ole, mutta pidän todennäköisenä, että jos kytky puretaan, se tarkoittaa lehden ilmestymisen loppumista. Puntaroitavaksi jää, millainen vahinko saadaan aika tai vältetään.

Tuotteistaminen sinänsä liitossa on vielä pahasti kesken. Lisenssin maksaneet kysyvät aiheellisesti, saako lisenssillä riittävästi palveluita. Minun mielestäni saa, mutta siinä on tehty virhe, että näistä palveluista on tehty kaikille maksutta saatavilla olevia. Livepelit ja -kommentoinnit, SM- ja kv. arvokisojen seurannat, ei-uutisiksi katsottavat artikkelit ja jutut liiton sivuilla, foorumi jne. tulisikin luultavasti kaikki siirtää vain lisenssin lunastaneille pelaajille.
Marko Tauriainen
 
Viestit: 558
Liittynyt: Ke Touko 26, 2010 5:20 pm

Re: Shakkilehdestä

UNREAD_POSTKirjoittaja alibaba » Ti Syys 12, 2017 2:09 pm

Shakkilehteä ei pitäisi pakkosyöttää. Mikäli liittoon kuuluva jäsen tai joku ulkopuolinen, mahdollinen tuleva uusi jäsen, haluaa lukea lehteä, niin hän voi itse sen tilata joko yksittäisenä numerona tai koko vuoden kestävänä tilauksena. Nykyinen paperinen lehti pitäisi korvata sähköisellä versiolla. Sähköisen lehtiversion tuottaminen olisi helpompaa, nopeampaa, monipuolisempaa ja halvempaa. Sähköisessä versiossa voisi olla mahdollista saada pelidiagrammit toimimaan niin, että siirrot näkyisivät peliaseman muuttumisena. Myös shakkimoottorin linkittäminen peliasemaan olisi mahdollista. Pelattujen pelien seuraaminen ja analyysi helpottuisi, kun ei tarvitsisi erikseen luoda pöytälaudalle ko. asemaa ja avata tietokoneesta/tabletista/kännykästä erillistä shakkiohjelmaa, johon asema pitäisi vielä käsin näpytellä.

Minä jätin tämän vuoden A-lisenssin maksamatta (enkä ollut tässä ainoa), koska lisenssin hinta vaan kasvoi, mutta palvelut (= lehti tässä tapauksessa) vain huononivat. Hieman huvitti, kun ensimmäisessä lehden numerossa ilmoitettiin tulevista turnauksista. Lehti tuli sen verran myöhään, että eräs näistä tulevista kilpailuista oli jo mennyt turnaus. Pelilisenssi 1 vuodelle pitäisi maksaa vain noin 30-50 euroa. A-lisenssin tämän hetkinen hinta on aivan liian suuri minun pelimäärilleni. Enkä usko olevani ainoa, joka ajattelee samoin omasta lähtökohdastaan. Minä en nykyisin halua/jaksa/viitsi pelata viikonlopun ym. turnauksia vaan lähinnä JSM:n sarjapelejä pitkissä peleissä ja JSM:n plixtiviikonloppuna elokuun alussa. Saattaisin pelata myös nopean shakin turnauksia, jos meillä Suomessa olisi nopealle shakille oma ns. "Nelo"-laskentäjärjestelmä. Luulisi, nykyisillä lisenssihinnoilla, Nelo-järjestelmän saaminen käyttöön olevan lasten leikkiä. Todennäköisesti ei, koska lehden tekeminen saattaa olla niin kallista ja aikaa vievää, että muut palvelut jäävät toiselle sijalle. Fidessä nopean shakin elo on ollut jo pitkään käytössä, eikö olisi aika saada sellainen myös Suomeen?
alibaba
 
Viestit: 33
Liittynyt: Ti Syys 12, 2017 9:39 am

Re: Shakkilehdestä

UNREAD_POSTKirjoittaja Jari Järvenpää » Ti Syys 12, 2017 2:27 pm

Kiitos Marko nopeasta ja kattavasta vastauksesta. Sainkin tuossa hyvin tietoa itselleni ja luen kyllä linkeistäkin asioita.
Ymmärrän kyllä, että ei ole kohtuullista vaatia keneltäkään noin pitkiä työpäiviä, kun täytyy toki olla riittävästi vapaa-aikaa, että jaksaa töissäkin. Arvostan toki, että koitat parhaasi.

Toivoisin seuraavissa kommenteissa reiluja vastauksia kaikille. Itsekin koitan välttää ärhäkkäitä kommentteja ja tarkastella asioita eri kantilta, nyt kun juuri sain lisätietoakin.
Jari Järvenpää
 
Viestit: 578
Liittynyt: Pe Loka 08, 2010 11:45 am

Re: Shakkilehdestä

UNREAD_POSTKirjoittaja Petri Pitkänen » Ti Syys 12, 2017 6:10 pm

Palautteen perusteella shakkilehti on tärkeä. Mutta palautteen merkityksen arvioiminen, jos palaute on tullut muutoin kuin satunnaisotannalla on suht vaikeaa. Veikkaisin että suhteellisen suuri osa ei lue lehteä tai lukee siitä yhden artikkelin. Puhtaasti sähköinen tiedotuskanava olisi varmasti parempi. Harvameistä osaa siirtolistauksesta pelin seurat ja suurinpiirtein yhtäharva jaksaa laudan kaivaa esille.. Ei kannata ainkaan lisää panostaa paperilehteen aikana jolloin ne ovat kuolemassa pois. Shakinpelaajissa on tietty runsaasti hieman vanhempaa porukkaa ja muutos saatta olla aavistuksen hitaampi. Jo toteutettu WWW uudistus olisi hyvä siihen varmaan jossain vaiheessa voi jatkaa niin että vain lisenssillä pääsee lukemaan artikkeleita tms.
Petri Pitkänen
 
Viestit: 108
Liittynyt: Ma Tammi 06, 2014 7:49 pm

Re: Shakkilehdestä

UNREAD_POSTKirjoittaja Tasapeli » Ti Syys 12, 2017 6:29 pm

Ajatus materiaalin viemisestä maksullisuuden taakse on kyllä täysin väärä suunta. Siellä sama lisenssimaksajien joukko, joka vuosi vuodelta vähenee..

Shakkia pitää markkinoida ja tuoda esiin ihan jokaiselle, koko kansan pelinä. Pelaamaan pitää päästä helposti ja ilmaiseksi, että mahdollisimman moni kiinnostuisi ja lähtisi mukaan. Ei vaatimuksia kerhoon kuulumisesta, maksuista, tms, tule pelaamaan jos osaat perussäännöt.

Miksi maksaa kallista lisenssiä, kun netissä voi pelata ilmaiseksi ja koska vain kun itselle sopii, livepelejä ja materiaalia vaikka kuinka paljon. Youtubesta löytyy kaikenlaista mielenkiintoista.

Luen muuten n. 5 eri foorumia päivittäin, yhdestäkään en olisi valmis maksamaan.

Uusimman lehden olen lukenut, se oli ihan hyvä. n. 15e irtonumerohinta on aivan liikaa. Shakkilehtien arkiston voisi palauttaa, hiljan oli kysymyskin täällä. (Itsellä kaikki tallessa, latasin aikoinaan omalle koneelle)
Tasapeli
 
Viestit: 107
Liittynyt: Pe Syys 09, 2011 6:31 pm

Re: Shakkilehdestä

UNREAD_POSTKirjoittaja Marko Tauriainen » Ti Syys 12, 2017 7:42 pm

Lehden arkistoon liittyen olen jo parikin kertaa täälläkin vastannut. Kyse oli vapaaehtoisvoimin toteutetusta projektista, jossa liitolla ei ollut osaa eikä arpaa. Arkisto ehkä palautuu joskus jossain muodossa tai sitten ei. Jos minä saisin päättää, niin sekin olisi osa maksullista palvelua.

Shakkilehden sähköisestä versiosta. Jos olette minua koskaan kuunnelleet, niin olen ollut täällä nyt kommentoineiden kanssa samaa mieltä jo ainakin 10 vuotta. Viimeksi kun New in Chessin kaltainen appi kilpailutettiin 3 vuotta sitten ohjelmistofirmoilla, niin lasku olisi ollut luokkaa 200 000. Ei ole varaa.
Marko Tauriainen
 
Viestit: 558
Liittynyt: Ke Touko 26, 2010 5:20 pm

Re: Shakkilehdestä

UNREAD_POSTKirjoittaja alibaba » Ke Syys 13, 2017 9:44 am

Pdf-file on myös sähköinen versio, johon ei tarvitse tunkea 200 000 euroa. Luulisi olevan ainakin siihen varaa. Tosin shakkimoottoreiden käyttö on tällöin, kieltämättä, hankalampaa. Ehkä Shakkiliiton oma shakkisivusto voisi toimia lehtien pelien analyysien alustana? Sinne saisi ympättyä myös erilaisia shakkimoottoreita analyysin avuksi. Kaikki on parempaa kuin paperisen version pakkomyynti, mikäli sillä vaikutetaan älyttömän korkean lisenssin hintaan. Pdf-fileen lähettäminen lisenssin maksajille, esim. joka toinen kuukausi tai jopa kerran kuukaudessa, ei pitäisi olla kovin suuri ongelma ja kuluerä. Vielä helpompaa saada sähköinen pdf-lehti lisenssin maksajille, jos pelaajat itse imuroisivat kuukausinumeron shakkiliiton arkistosivuilta. Kaikkein helpoin tapa saada lehden sisältämät analyysit, haastattelut, turnaustiedot, ym. tiedot Suomen shakkikansalle ja miksei myös ulkomaailmalle, olisi lehden siirtyminen kokonaan Shakkiliiton sivuille html-koodia tottelevaksi sivustoksi.
alibaba
 
Viestit: 33
Liittynyt: Ti Syys 12, 2017 9:39 am

Re: Shakkilehdestä

UNREAD_POSTKirjoittaja Petri Pitkänen » Ke Syys 13, 2017 11:50 am

PDF lehti on aika kökkö. Ei varmaan innostaisi niitä vanhoja jotka haluavat paperisen ja olisi niille jotka haluavat sähköisen ihan "mummo"-juttu.

Jokin "Forward chess" tyylinen juttu sen pitäis olla. EI suomalaisilla resursseilla oma onnistu. Mutta josko tuollaisen saisi useamman shakkiliiton yhteistyöllä tehtyä. Tai sitten käyttää jotain forward chessiä, niillä on siihen varmaan jokin palvelu. Ja olihan niillä jokin kilpailijakin
Petri Pitkänen
 
Viestit: 108
Liittynyt: Ma Tammi 06, 2014 7:49 pm

Re: Shakkilehdestä

UNREAD_POSTKirjoittaja alibaba » Ke Syys 13, 2017 1:01 pm

Pdf-systeemi on tosi kökkö, mutta eipä maksa satoja tuhansia euroja :D Toki lehti voitaisiin poistaa kokonaan niin sähköisenä kuin paperisena hyödykkeenä ja näyttää sen sisältämä data Shakkiliiton kotisivuilla. Tällöin ei tarvitsisi huolehtia lehden toimittamisesta asiakkaille koska asiakkaat voivat lukea lehden sisällön netistä, liiton sivuilta.
alibaba
 
Viestit: 33
Liittynyt: Ti Syys 12, 2017 9:39 am


Paluu Yleinen keskustelu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 45 vierailijaa