Tekoäly ja shakki

Shakki Suomessa ja maailmalla

Tekoäly ja shakki

UNREAD_POSTKirjoittaja Jari Torkkola » To Joulu 07, 2017 3:47 pm

Tämä artikkeli kertoo tietysti enemmän tekoälystä kuin shakista.
Aivan uskomaton suoritus. Tekoälylle annettu vain säännöt - ja 4 tunnin harjoittelun jälkeen se voitti siihen asti parhaan shakkiohjelman.

Sen jälkeen se opetteli Go:n. Pelin jota on pidetty koneelle vaikeampana kuin shakkia. Sen opetteluun meni 8 tuntia, minkä jälkeen se voitti edellisen mestarin ( parhaan Go ohjelman).
Ja jälkiruoaksi vielä Shogin parissa tunnissa.

https://www.is.fi/digitoday/art-2000005481308.html
https://www.sciencealert.com/it-took-4-hours-google-s-ai-world-s-best-chess-player-deepmind-alphazero
Avatar
Jari Torkkola
 
Viestit: 108
Liittynyt: Ma Heinä 26, 2010 10:54 pm

Re: Tekoäly ja shakki

UNREAD_POSTKirjoittaja Niki Paajala » To Joulu 07, 2017 4:02 pm

Chess24:n uutisessa olleen kommentin perusteella lähtökohdat otteluun eivät ole olleet ihan tasaiset:

The testing conditions were terrible. 1min/move is not really suitable time for any engine testing but you could tolerate that. What is intolerable though is the hashtable size - with 64 cores Stockfish was given, you would expect around 32GB or more otherwise it fills up very quickly leading to markant reduce in strenght - 1GB was given and that far from ideal value! Also SF was now given any endgame tablebases which is current norm for any computer chess engine.

The computational power behind each entity was very different - while SF was given 64 CPU threads (really a lot I've got to say), Alpha Zero was given 4 TPUs. TPU is a specialized chip for machine learning and neural network calculations. It's estimated power compared to classical CPU is as follows - 1TPU ~ 30xE5-2699v3 (18 cores machine) -> Aplha Zero had at it's back power of ~2000 Haswell cores. That is nowhere near fair match. And yet, eventhough the result was dominant, it was not where it would be if SF faced itself 2000cores vs 64 cores, It that case the win percentage would be much more heavily in favor of the more powerful hardware.

From those observations we can make an conclusion - Alpha Zero is not so close in strenght to SF as Google would like us to believe. Incorrect match settings suggest either lack of knowledge about classical brute-force calculating engines and how they are properly used, or intention to create conditions where SF would be defeted.

With all that said, It is still an amazing achievement and definitively fresh air in computer chess, most welcome these days. But for the new computer chess champion we will have to wait a little bit longer.


Uusintaottelu tasaisemmilla laitteistoilla kiinnostaisi, mutta onhan tuo nyt aika hurja tahti Alpha Zerolta. Uusintaan mennessä aikaa itseopiskeluun on jo sen verran, että voitto tulisi varmaan tasavarusteillakin :P
"Asiat voi tehdä kolmella tavalla: oikein, väärin tai hippien tavalla, joka on yhtä kuin väärin, mutta paljon hitaammin."
Niki Paajala
 
Viestit: 223
Liittynyt: La Heinä 10, 2010 1:05 pm
Paikkakunta: Vantaa

Re: Tekoäly ja shakki

UNREAD_POSTKirjoittaja Jussi Hämäläinen » Pe Joulu 08, 2017 1:12 pm

On hitusen liian uskomatonta*, että Stockfish ei voittanut 100 pelistä yhtään ainutta peliä.

Itseoppivan koneen koko idea on, että se oppii virheistään. Luulisi, että naurettavan neljän tunnin harjoittelun jälkeen se yhä tekisi ajoittaisen virheen tai pari, joista brute force-laskentaan perustuva Stockfish sitten armotta rankaisee.

Muistutuksena vastaavanlainen ottelu Go:n puolella ihmispelaajaa vastaan; siinä AlphaZero (tai sen aiempi versio, joka perustuu samaan deep reinforcement learning -ideaan) hävisi yhden pelin. Eikä pelejä pelattu kuin kourallinen.

Mutta mene ja tiedä. Ehkä tässä tosiaan on jonkin sortin läpimurto käsillä.

* joskin soveltuvaa markkinointitarkoituksiin
Jussi Hämäläinen
 
Viestit: 329
Liittynyt: Pe Joulu 10, 2010 2:19 pm

Re: Tekoäly ja shakki

UNREAD_POSTKirjoittaja Petri Pitkänen » Pe Joulu 08, 2017 2:56 pm

AlphaZero on noin 1500 Elo-pistettä vahvempi kuin se Alphan version, joka pelasi Lee Sedolia vastaan. Joka oli kuitenkin yhteen väliin maailmanparas ja yhä aktiivinen. AlphaMaster välimalli voitti sitten 3-0 maailman parhaana pidetyn kiinalaisen. Siinä vaiheessa jo ihminen oli lopullisesti lyöty.

Shakissa loppuu kompleksisuus kesken. Kukaan ei voi olla 1500 pistettä vahvempi kuin Stockfish. Valkoisilla tasapelin pitäminen on vaan liian "helppoa".

Ja tässähän ei ollut kysehaasteesta vaan tutkimuksesta. Siksipä Stockfish ei ollut samantehoisessa raudassa.

Ja se neljäntunnin oppiminen pitää suhteuttaa laskentatehoon. Lee Sedol ottelussa Googlessa oli yli 2000 cpu:ta ja toinen mokoman grafiikka kortteja. Tässähän käytettiin neuroverkkolaskentaan erikoistuneita TPU yksiköitä ja on vaikea verrata, mutta varmasti tehoa oli enemmän. Ja artikkelissa oleva oppimiskäyrä oli kääntynyt jo melko vaakasuoraksi, joten en usko että montaa kymmentä Elo-pistettä paremmaksi olisi kehittynyt.

Eli ei ole tulossa kotikoneisiin ihan hetkeen.

Tämä AI yksikkö ei varmaankaan enää tutki pelejä. Seuraava projekti oli mammografiaan liityvä. Melkein arvaisin että kyse on kuvien diagnostiikasta.
Petri Pitkänen
 
Viestit: 108
Liittynyt: Ma Tammi 06, 2014 7:49 pm


Paluu Yleinen keskustelu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 57 vierailijaa